Тесто за пици, мекици, тутманик, кифлички, питки

22/01/2017
"Лесна рецепта за универсално тесто, което може да съхранявате в хладилник "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо167 889
  • Преглеждания за месеца1003
  • Преглеждания за седмицата267
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята и захарта разтварям в половината от прясното мляко. В купа към готовата мая прибавям останалото прясно мляко, кисело мляко, яйцето, олио, сол и сода бикарбонат.

Към готовата смес добавям пресятото брашно, всичко се бърка докато започне да се отделя от съда

Прехвърлям го на масата или набрашнена дъска и омесвам. Понякога отива и повече от килограм брашно. Оставям 1 час да втаса на топло.

От тестото можете да си направите: пици, мекици, питка, тутманик или кифлички, също така можете да го намажете с мазнина, поставяте в найлонов плик и съхранявате до 3-4 дни в хладилник.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#228855
Идеята на содата е, че при термичната обработка ще набухне още и можеш веднага след като е втасало от маята да го бутнеш в загрята фурна, а не в студена тепърва да загрява. И както споменах ефекта с набухването ще е по голям и по- бърз.
0
0
Сергей Анчев
Сергей Анчев
30.09.2018 12:18
Само не ми е ясно за какво е содата?
5
2
свежа маринова
Киселото мляко от колко грама е?
5
2
Росица Николова
Лично аз купувам пълномаслено на Домлян от 500 гр, ако няма вземам друго, но пак да е 500гр.
4
1