Начин на приготвяне
Сипваме в тенджера олио. Измитото и нарязано на парчета свинско месо се добавя към олиото и се запържва.
Прибавя се и нарязаната на парчета сланина, черният пипер, майораната и мащерката. След като месото се запържи малко, се прибавя нарязаният на ситно лук.
След промяната на цвета на лука се прибавят нарязаните на ситно зелеви листа, които също се позапържват леко и се добавя щипка червен сладък пипер - за цвят.
Веднага се прибавя почистеният и измит ориз и се залива със зелевата чорба. Ако тя е много солена и кисела се смесва с вода.
Съотношението между вода и зелев сок е според вкуса на готвещия. След като се сварят всички съставки, чорбата се сваля от котлона и не се застройва. Затова е и чорба, а не супа.
Яде се гореща, като преди консумация се поръсва с начукан лют червен пипер.