Начин на приготвяне
В голям съд, най-добре на водна баня сипете млякото, сметаната и 1/2 ч.ч. захар. Добавете остърганата шушулка заедно със самата шушулка.
Загрявайте сместа на ниска температура при непрекъснато разбъркване с тел за около 10-15 минути, докато се нагорещи. Изключете котлона и оставете тенджерата на печката.
Разбийте отделно жълтъците с останалата 1/2 чаша захар, докато се разтопи и сместа заприлича на блед крем. При непрекъснато бъркане добавяйте на тънка струя към жълтъците 1 ч.ч. от сметановата смес.
След това сипете всичко при останалата сметана. Отново на слаб огън бъркайте с дървена лъжица до сгъстяване за около 8 минути. Готовият крем се прецежда и се разпределя в купички.
Оставете крем Англез в хладилник за няколко часа преди да поднесете. Може да го използвате за заливане на различни десерти.