Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта в него. Пресейте брашното с щипка сол. Към него добавете яйцето, ванилията и настърганата лимонова кора. Излейте прясното мляко.
Започнете да месите, като от време на време добавяте от омекналото краве масло. Измесеното тесто поставете в купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Загрейте фурната на 50 градуса, изключете я и поставете купата с тестото.
Докато тестото втасва, направете вкусен ванилов крем. В тенджерка налейте прясното мляко, добавете захарта, брашното и жълтъците. Сложете съда на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти.
Ароматизирайте с две прахчета ванилия и охладете. Разделете втасалото тесто на две еднакви части. Разточете ги на кръг на набрашнена повърхност. Върху едната изсипете крема и по желание наредете плодове от сладко от вишни или компот от вишни. Покрийте с другия разточен лист.
Прехвърлете крем питата в тава, застлана с хартия за печене. Оставете отново да втаса за 30 мин., след което намажете с прясно мляко, поръсете със захарни гранули.
Изпечете сладката пита на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин., или до приятен загар.
Изчакайте крем пита с ванилов крем да се охлади напълно, преди да я нарежете.
Да ви е сладко!