Начин на приготвяне
Почистете тиквичките, след което кората им надраскайте със зъбчетата на сервизен нож.
Разделете тиквичките на две половинки и се издълбават с подходящ прибор (с лъжица е по-лесно), и ги осолете отвътре. Отделя се 100 мл от олиото.
Каймата запържете, след това добавете и пресния лук в останалото олио за около 10 минути. Към тях добавете изчистения и добре измит ориз и долейте 1 л. вряла вода. Задушете във фурната около 15 минути, след което извадете от фурната.
Оставете да изстине, без да го разбърквате, и добавете ситно нарязаните домати, черния пипер, магданоза, сол на вкус и отделения белтък. Разбърквате и получената смес използвайте за плънка на тиквичките, чиито краища се потопяват в брашното.
Подредете в тава и залейте със заделеното олио и вряла вода, така че да покрие 2/3 от височината на тавичката. Добавете малко сол и печете във фурната, докато тиквичките омекнат и са готови.
Готовите тиквички с кайма и ориз поднесете с кисело мляко.