Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Тиквички пълнени с кайма и ориз

Тиквички пълнени с кайма и ориз

ИввИвв
Чирак
5738170
Тиквички пълнени с кайма и ориз
Снимка: Ивв
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Толкова семпли и същевременно толкова вкусни - все се заричаме, да не прекаляваме, но с такива гозби просто няма как"

Необходими Продукти

  • тиквички - 10 бр.
  • домати - 200 г
  • ориз - 300 г
  • кайма - 400 г
  • пресен лук - 2 връзки
  • олио - 300 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 50 г
  • магданоз - 1 връзка
  • черен пипер
  • сол
  • За заливката
  • кисело мляко - 2 кофички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете тиквичките, след което кората им надраскайте със зъбчетата на сервизен нож.

Разделете тиквичките на две половинки и се издълбават с подходящ прибор (с лъжица е по-лесно), и ги осолете отвътре. Отделя се 100 мл от олиото.

Каймата запържете, след това добавете и пресния лук в останалото олио за около 10 минути. Към тях добавете изчистения и добре измит ориз и долейте 1 л. вряла вода. Задушете във фурната около 15 минути, след което извадете от фурната.

Оставете да изстине, без да го разбърквате, и добавете ситно нарязаните домати, черния пипер, магданоза, сол на вкус и отделения белтък. Разбърквате и получената смес използвайте за плънка на тиквичките, чиито краища се потопяват в брашното.

Подредете в тава и залейте със заделеното олио и вряла вода, така че да покрие 2/3 от височината на тавичката. Добавете малко сол и печете във фурната, докато тиквичките омекнат и са готови.

Готовите тиквички с кайма и ориз поднесете с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: