Начин на приготвяне
Това сладко се приготвя в определен период на годината - през май месец. При беритбата задължително се работи с ръкавици, за да не се получат алергични прояви!
Режем дръжките на всяка смокиня, измиваме старателно, дупчим с вилица на две места всяка смокинка.
Слагаме вода, колкото да покрие смокините. В първата вода добавяме гасената вар - така се запазва хубавият зелен цвят на смокините.
Така варим 3-4 пъти за по 5 минути, като всеки път сменяме водата. След всяко варене се обливат със студена вода и внимателно се изстискват смокините, като се внимава да не се разкъсат.
Вари се гъст сироп от водата и захарта. Изсипваме смокините, при желаната гъстота на сиропа добавяме лимонтузуту и спираме котлона. Пълни се в буркани, които веднага се затварят.
Сладкото няма нужда от стерилизация! Издържат повече от 2 години така!