Начин на приготвяне
ЗА ФАЛАФЕЛИТЕ:
Накиснете нахута във вода, оставете го да престои за една нощ. На следващия ден накиснатия нахут го смелете с мелачка или с каквото имате подходящо. Сложете цялата връзка магданоз да се смели с чесъна, след това продължете да мелите нахута с другите съставки.
Полученото тесто го прекарвате още веднъж през мелачката. В готовото тесто сложете солта и всички подправки. Всичко това объркайте добре и долейте около 100 мл вода.
Омесете и се оформете кюфтенца. В тиган сложете олиото. След като сложите кюфтенцата да се пържат, намалете котлона. Фалафелите се пържат от всяка страна и се оставят върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината от тях.
ЗА КОПРИВАТА:
Измийте добре копривата, попарете я за кратко и я нарежете на ситно. Нарежете лука на много ситно, морковите ги нарежете на малки кубчета. Запържете ги в олио като към тях добавите подправките и настърганите домати на ситно ренде.
След като се запържат изсипете водата и варете за кратко, добавете след това копривата към тях и варете до готовност.
ЗА ОРИЗА БАСМАТИ:
Първо изплакнете хубаво ориза, докато водата стане чиста. Измития ориз сложете в дълбока тенджера и долейте водата. Когато кипне водата, намалете температурата (или изключете котлона) и похлупете. Оставете го така за около 15-на минути.
Преместете от котлона и го оставете да си почине още 5 минути, без да махате капака и да го разбърквате. Накрая го разбъркайте леко.
Сервирайте фалафелите с коприва и ориз като сложите в чинията отдолу копривата, отгоре кюфтенцата и отстрани ориза Басмати с поръсен пресен лук по желание.