Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Фалафели с коприва и ориз

Фалафели с коприва и ориз

ИввИвв
Чирак
5737670390
Фалафели с коприва и ориз
Снимка: Ивв
1 / 2
26/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Днес обядът е от нас и ще ви изненадаме приятно с домашно приготвени фалафели, канапе от коприва и ориз Басмати И да ви е сладко, приятели"

Необходими Продукти

  • За фалафелите
  • нахут - 300 г
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - 2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • чесън - 3 скилидки
  • олио - за пържене
  • За копривата
  • коприва - 200 г.
  • моркови - 1 бр.
  • зелен лук - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • За ориза
  • ориз - 300 г Басмати
  • вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

ЗА ФАЛАФЕЛИТЕ:

Накиснете нахута във вода, оставете го да престои за една нощ. На следващия ден накиснатия нахут го смелете с мелачка или с каквото имате подходящо. Сложете цялата връзка магданоз да се смели с чесъна, след това продължете да мелите нахута с другите съставки.

Полученото тесто го прекарвате още веднъж през мелачката. В готовото тесто сложете солта и всички подправки. Всичко това объркайте добре и долейте около 100 мл вода.

Омесете и се оформете кюфтенца. В тиган сложете олиото. След като сложите кюфтенцата да се пържат, намалете котлона. Фалафелите се пържат от всяка страна и се оставят върху кухненска хартия, за да се отцеди мазнината от тях.

ЗА КОПРИВАТА:

Измийте добре копривата, попарете я за кратко и я нарежете на ситно. Нарежете лука на много ситно, морковите ги нарежете на малки кубчета. Запържете ги в олио като към тях добавите подправките и настърганите домати на ситно ренде.

След като се запържат изсипете водата и варете за кратко, добавете след това копривата към тях и варете до готовност.

ЗА ОРИЗА БАСМАТИ:

Първо изплакнете хубаво ориза, докато водата стане чиста. Измития ориз сложете в дълбока тенджера и долейте водата. Когато кипне водата, намалете температурата (или изключете котлона) и похлупете. Оставете го така за около 15-на минути.

Преместете от котлона и го оставете да си почине още 5 минути, без да махате капака и да го разбърквате. Накрая го разбъркайте леко.

Сервирайте фалафелите с коприва и ориз като сложите в чинията отдолу копривата, отгоре кюфтенцата и отстрани ориза Басмати с поръсен пресен лук по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: