Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Бърз ориз с коприва

Бърз ориз с коприва

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7915k1k4k11
Бърз ориз с коприва
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
23/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Наберете прясна коприва и я включете в седмичното си меню"

Необходими Продукти

  • коприва - 200 г
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава малка
  • моркови - 1 бр.
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се почиства и измива.

Лукът се нарязва на дребно, а морковът на кубчета.

Във вряща вода се слага копривата и се оставя около 1 минута да се попари.

След това се изважда от водата, измива се със студена вода и се изцежда.

Оставя се настрани да поизстине.

В сгорещено олио се запържват лукът и морковът. Към тях се прибавя измитият ориз и се запържва малко и той с тях.

Копривата се нарязва на дребно.

Към зеленчуците и ориза се добавя нарязаната коприва и 1.5 - 2 чаши от прецедената вода, в която е била попарена копривата.

Когато заври, се добавя сол.

Оставя се на слаб огън до готовност на ориза. Накрая се добавя черен пипер на вкус и пролетната манджа е готова.

Преди сервиране бързия ориз с коприва се поръсва малко лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: