Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Родопски клин с див ориз, извара и пълнозърнесто брашно

Родопски клин с див ориз, извара и пълнозърнесто брашно

редакция:
Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5364k1k6
Родопски клин с див ориз, извара и пълнозърнесто брашно
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Сигурни сме, че баба не го е правела точно така, но няма да отречете, че и на нас ни се е получило и вкусно, и здравословно."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • хималайска сол - 1 щипка
  • вода
  • За плънката
  • див ориз - 150 г сварен
  • белтъци - 2 бр.
  • извара - 100 г
  • хималайска сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л. или вода
  • краве масло - 1 с.л. разтопено
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л. за подмазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, белтъка, олиото, солта и малко хладка вода се замесва средно твърдичко тесто. Оформяме на две топчици и оставяме да почине 10 минути.

Оризовата плънка се приготвя, като в купа се смесват сварен ориз, извара, белтъци, масло, мляко и сол.

Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на много тънка кора като за баница. С помощта на точилката я пренасяме в подмазан с мазнина студен тиган с незалепващо покритие.

Краищата на кората, трябва да излизат извън диаметъра на тигана. Нанасяме оризовата плънка. Върху нея внимателно разстиламе втората кора. Запечатваме краищата.

Поставяме тигана на горещ котлон. Когато усетите уханието на печиво, с помощта на чиния, капак или друг тиган обръщате клина да се изпече и от другата страна. Намалете котлона.

Родопският клин с див ориз, извара и пълнозърнесто брашно се сервира с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: