Начин на приготвяне
Почистете праза и го нарежете на дребно. Загрейте олиото и задушете праза, докато омекне.
Измийте ориза под течаща вода. Сложете го в съд за варене и добавете вода /3:1 части/. Варете до полуготовност. Отстранете съда от огъня. Добавете маслото и разбъркайте.
След като оризът леко се поохлади, прибавете разбитите яйца, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете натрошеното сирене, праза и разбъркайте до еднородност.
Застелете подходяща тавичка с хартия за печене. Сложете две от корите на дъното, като повдигнете крайчетата.
Изсипете плънката и покрийте с останалите две кори. Подпъхнете и намажете с разбит жълтък. Сложете тавата в загрята фурна на 180 градуса.
Изпечете родопския клин до хрупкава коричка - 20-25 минути.
Родопският Клин с Праз е много вкусен.