Начин на приготвяне
В тенджера под налягане слагаме шкембето с два литра и половина вода. Варим около половин час, след което изваждаме шкембето и го нарязваме на дребно. Бульона го прецеждаме.
В купа разбиваме две яйца, прибавяме към тях киселото мляко и четири лъжици брашно. Разбъркваме хубаво, след което яйчено-млечната смес я прехвърляме в подходяща тенджера.
Прибавяме два черпака от бульона, добавяме 1 ч.л. черен пипер, като разбъркваме и слагаме на котлона.
Непрекъснато разбъркваме, докато леко заври и се сгъсти. Прибавяме отново от бульона и това се повтаря няколко пъти, като непрекъснато разбъркваме, за да не залепне.
Цялата процедура с варенето на яйчено-млечната застройка е около 20 минути, след което махаме тенджерата от котлона.
В малка касерола със седем супени лъжици олио правим запръжка с 1/2 с.л. червен пипер и добавяме. Пресоваме чесъна и го добавяме към чорбата. При сервиране по желание прибавяме чили.
Шкембе чорбата с телешко е готова.
Коментари
Но пиша коментара по друг повод, продава се желиран език (във разфасовка подобна на саздърма) Нарежете езика на ситно и го добавете към шкембе чорбата, уникално е допълването!!! Разбира се шкембето преобладава поне 2 пъти повече от езика ))