Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Пай с круши и крем

Пай с круши и крем

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Пай с круши и крем
Снимка: Даниела Русева
1 / 8
29/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Обещахме пай, а получавате истинско произведение на сладкарството изкуство"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 250 г
  • масло - 150 г, краве, на стайна температура
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • бадеми - 100 г, смлени ситно /от тях се отделя 1 с.л./
  • ЗА КРЕМА
  • прясно мляко - 350 мл
  • бяло вино - 50 мл
  • захар - 1 ч.ч.
  • жълтъци - 3 бр
  • нишесте - 3 с.л. натурално, царевично
  • ванилия - 2 бр.
  • още
  • круши - 3 бр.
  • ябълки - 1 бр.
  • сладко - 3 - 4 с.л. от смокини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред се прави кремът. На огъня се слага една част от млякото да се сгорещи, заедно със захарта. Жълтъците се разбиват с бъркалка с останалата част от млякото, като се добавят царевичното нишесте и бялото вино.

Непрекъснато се бърка, за да стане гладък крем. Ароматизира се с ванилия. Кремът се покрива със стреч фолио, за да не засъхне с коричка. Оставя се да изстине добре.

За тестото брашното се пресява и се сипва в купа. Прибавят се бадемите, предварително смлени, маслото, както и пудрата захар. Разбърква се с ръка, докато се получат трохи.

Прибавя се яйцето и се разбърква добре, след което се слага в хладилника за 30 минути.

Тестото се разточва леко върху брашно и внимателно се поставя в малка тавичка за пай с диаметър около 28 см. Разстила се, като се оформя така, че част от тестото да се изправи по стените на тавичката.

С вилица се пробожда на няколко места. Върху тестото изсипваме крема, който вече се е охладил. Върху крема се поръсва една лъжица от смлените бадеми. Следва подредбата на крушите, които са обелени и изчистени от семките.

Крушите се срязват на половина по дължина. А всяка половинка се нарязва на тънки резени. Зелената ябълка се нарязва на тънки ивици с картофобелачка. Поръсват се с малко захар и се оставят за кратко да престоят, колкото да могат да омекнат леко, за да може по-лесно да се оформят от тях розички.

Сладкото от смокини може да се разреди с лъжица вода, ако е много гъсто, и с него се намазват плодовете.

Паят се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна, с вентилация. Изпича се за 50-60 минути.

Паят с круши и крем е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: