Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сусам и масло

Питка със сусам и масло

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Питка със сусам и масло2 / 5
30/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
7
"Щом майсторът каже масло, ние слагаме масло, каже ли сусам - ръсим със сусам. И ето го резултатът"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 1 бр. кубче
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • сусам - за поръсване
  • за намазване на питката
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • масло - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • масло - 4.5 с.л. за намазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтък на 1 бр. яйце в купичка и слагаме вътре 2 с.л. масло и 1 с.л. прясно мляко. Ще използваме за намазване на топките. В по-голяма купа слагаме две яйца и един белтък.

Към тях добавяме солта и олиото. После добавяме и киселото мляко. Всичко объркваме добре. В топло прясно мляко слагаме маята и захарта с 2 с.л. брашно. Оставяме да шупне на топло, покриваме я.

Прибавяме и нея при другите съставки, след като бухне. Пресяваме брашното и си правим кладенче по средата. Аз изсипвам брашното в голяма тава. Слагаме при брашното съставките, които разбъркахме в купичката.

Замесваме меко тесто, първо вътре и после доомесваме върху набрашнен плот. Оставяме го на топло да втаса за 45 мин. Делим втасалото тесто на 7 части. Всяка част оформяме като топка.

Намазваме тавичката с масло и набрашняваме леко. Подреждаме топките в кръг и по средата слагаме една. Оставяме покрита на топло и втасва още веднъж. След като втаса, я мажем с разбитите жълтък, прясно мляко и масло.

Поръсваме обилно със сусам или ръсеница. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност. Получава се висока бухнала питка на кръгчета. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: