Начин на приготвяне
Разтворете маята в топло то прясно мляко. Добавете олиото, захарта, киселото мляко и разбитите яйце + белтък. Пресявате брашното и добавяте солта. Замесвате средно меко тесто, завийте и поставете на топло за 30 минути.
Премесвате тестото, поръсвате работния плот с брашно и разточвате на кора с размери не по малко от 35 х 50 см.
Намажете с предварително разтопеното и охладено масло, оставете да стегне маслото добре и навийте на стегнато руло, откъм широката страна. Изрязвате от двата края по 6 см от рулото и оставяте настрани. Премествате върху хартия за печене и събирате двата края, за да образувате кръг.
Режете рулото (отвън -навътре) на филии по 1 см, но де до края (отвътре тестото да се държи). Започвате да местите (едно парче наляво - едно надясно) да се получи като венец. Премествате рулото в с помощта на хартията в тава с диаметър 26-27 см.
Оформяте питката много добре, а от оставените краища оформяте три малки охлювчета.
В средата на венеца остава празнина, в която подреждате трите охлювчета едно върху друго. Оставете тавата на топло, завита с чиста кърпа докато питката удвои обема си.
Намажете с разбитите жълтък и прясно мляко. Поръсете със сусам, само в средата охлювчето и в края около стената на тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.