Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Универсално тесто

Универсално тесто

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5626k2k6
Универсално тесто
Снимка: Мина Димитрова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Всяка домакиня трябва да знае поне една изпитана рецепта за универсално тесто, от което и пица да приготви, и мекички да изпържи"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • захар - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • кефир - 200 г (айрян)
  • прясно мляко - 50 мл
  • мая - 25 г жива мая или 1 с.л. с връх суха
  • масло - 75 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се поставя прясното мляко предварително загрято леко и в него се разтваря маята.

Краве маслото се разтопява и се прибавя в купата, добавя се захарта, кефирът, яйцата, солта.

Разбърква се всичко много добре и се прибавя брашното, което предварително сме пресели. Замесва се гладко и еластично тесто.

Тестото се оставя да втаса. От полученото тесто може да се оформят сладки и солени кифлички, пити, тутманици.

Универсалното тесто е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много добро тесто!
01.12.2020 15:02