Начин на приготвяне
Киноата се измива хубаво и се сварява в съотношение с вода 1:2, докато зрънцата набъбнат и придобият стъклен цвят. Измивате, оцеждате я и оставяте да изстине напълно.
Слагате подправките, яйцето и настъргвате на ситно кашкавала или сиренето. Добавяте на ситно нарязания лук, като можете предварително да го задушите в малко мазнина.
Оформяте малки зеленчукови кюфтенца и овалвате в брашното. Аз използвах брашно от лимец, но може да ползвате всяко друго. Ако ви се разпадат кюфтенцата сложете още 1 яйце за сплав.
Пържете на силен котлон. Отцеждайте ги на кухненска хартия да не са мазни.
Поднасят се с млечен сос.
Кюфтенцата от киноа са готови.