Начин на приготвяне
Измийте киноата, за да не ви нагарча впоследствие. За да разгърне вкуса и аромата си я запечете - отцедена, но още мокра в тиган на умерен огън. Когато ви замирише приятно, на ядки, отстранете я и залейте с вода. Сварете така приготвената киноа за около 10-12 минути, отцедете, ако има излишна течност, и оставете да се охлажда.
Настържете тиквичката, посолете я и оставете да пусне водата си. Изстискайте я много хубаво и прибавете към изстиналите сварени зрънца киноа. Чукнете яйцето, сипете галетата, гаудата- настъргана, още сол на вкус и магданоза- накълцан.
Бъркайте с лъжица сместа докато се хомогенизира. Трябва да е гъстичка, затова си сложете още галета, ако е нужно, за да можете по-лесно да оформяте кюфтенцата.
Взимайте с ръка от сместа и оформяйте топчета, които впоследствие сплесквайте леко и овалвайте в галета.
Подредете кюфтенцата в тавичка покрита с хартия за печене, поръсете със зехтин и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна.
Печете до златист загар и поднесете зеленчуковите кюфтенца топли в компания с любим сос.
Добър апетит!
Коментари