Юварлама

Мария ГулековаМария Гулекова
Помощник Готвач
4111k1591k1
Юварлама1 / 2
31/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
1-2 порции

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 250 г
  • телешка кайма - 250 г
  • ориз - 1/3 ч.ч.
  • леблебия - 1/2 ч.ч.
  • лук - 3 глави кромид
  • олио - 2 с.л.
  • жълтък - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 и 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сушена мента
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме леблебията и я оставяме във вода да престои цяла нощ. Измиваме ориза, изцеждаме водата и го счукваме в хаванче. Смесваме телешката кайма със счукания ориз, нарязания на ситно 1 бр. лук и подправяме със сол и черен пипер.

Разбъркваме много добре и оформяме кюфтета, малко по-големи от зърното на леблебия. В тенджера слагаме 7 ч.ч. вода да кипнат. Добавяме агнешкото месо и леблебията и оставяме да се вари в тенджера под налягане. Когато парата започне да излиза, намаляваме огъня и варим около 25-30 мин.

След като ястието се охлади, добавяме кюфтенцата и оставяме да варим без капак за още няколко минути. В купа разбиваме киселото мляко и жълтъка и разреждаме с няколко лъжици от бульона и след това изсипваме в тенджерата.

Задушаваме останалия лук в олио и добавяме червен пипер и мента. Добавяме към готовото ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: