Начин на приготвяне
Предварително накисваме стафидите в гореща вода за един час. В купа разбиваме яйцата захарта, добавяме гриса, шоколадовия пудинг (суха смес), бакпулвера, прясното мляко, разтопеното масло, изварата и предварително накиснатите стафиди.
Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тортена форма. Печем в предварително загрята фурна на 170-180 градуса около 50 минути. Проверява се дали е готов блатът с дървена клечка.
Блатът не се надига много при печене. След като изстине, го извадете от формата и с остър нож го отрежете на две хоризонтално.
За крема: Разбъркваме заквасената сметана със захарта, какаото и ванилията. В тортена чиния поставете едната част на блата, върху нея изсипете половината от крема, поставете втората част от блата и сложете останалата част от крема.
Украса по желание! Оставяме тортата да престои за една нощ в хладилника.