Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Българска Добуш торта

Българска Добуш торта

Petya KeranovaPetya Keranova
Новак
1812470
Българска Добуш торта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
16
"Дали нашата Добуш торта е по-вкусна от оригиналната. Опитайте и гласувайте за своя фаворит"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 130 мл олио
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • лимонова кора - настърганата кора на 1 лимон
  • брашно - колкото поеме за омесване на тесто, достатъчно твърдо за разточване
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 7 с.л.
  • вода - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 100 г
  • лимонов сок - от 1 лимон
  • За поръсване
  • орехи - 100 г смлени
  • кокосови стърготини - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази торта е съвсем различна от унгарската Добуш торта, която е световно известна, но е не по-малко вкусна. От изброените продукти омесете тесто, което разделете на 6 еднакви топки, които разточете на платки с диаметър около 25 см.

Печете ги всяка по отделно до златисто, като преди това сте ги надупчили с вилица, за да не бухнат.

Сварете крема за торта, като кипнете млякото със захарта и към него добавяте на тънка струйка и бъркайки сместа от разтвореното във водата брашно и яйцата.

Варете на слаб огън, като не спирате да разбърквате до получаване на гъст крем. След като оттеглите от огъня, прибавете в горещия крем маслото и лимоновия сок.

Започнете да сглобявате тортата Добуш, като първата платка поставите, както е печена, а всички останали обратно - в тава с отлепящи се стени. По желание сиропирайте леко блатовете с компот или подсладено мляко. След всяка платка мажете с крем, като си оставите достатъчно количество за намазване на цялата ретро торта.

Поръсете я обилно с смлени орехи смесени с кокосови стърготини. Гъбките за украсата на тортата от снимката са направени от фондан допълнително, но Вие можете да украсите Вашата торта по Ваше усмотрение или да я оставите без допълнителна декорация, както я правеха и нашите баби.

Задължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Много ми е любима таи торта... чудесна е
27.02.2023 18:03
1
Анонимен
Анонимен
Направена по тази рецепта, блатовете стават сухи… Тортата става доста висока, а кремът се стича надолу. Необходимо е сиропиране на блатовете и сглобяване на торта във форма с ринг.
01.01.2022 09:38
1
1
Покажи всички подкоментари