Начин на приготвяне
В купа смесваме олиото, захарта и канелата. Разбъркваме докато захарта се разтопи. Разтваряме содата в сока и добавяме към продуктите, а също и коняка.
Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към течността, като малко по малко сипваме от водата. Замесваме средно меко тесто.
Взимаме парчета тесто и ги оформяме на топка. След това притискаме с длани и правим на плочка. Слагаме по малко от орехите и затваряме, като притискаме и сплескваме.
Поставяме меденките в намазнена тава и ги набождаме с вилица. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор за около 25-30 мин., докато се зачервят. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат.
През това време приготвяме сиропа, като сваряваме всички продукти на слаб огън за 6-7 мин.
Заливаме меденките с горещия сироп и ги обръщаме от другата страна.