Начин на приготвяне
В купа се сипва пресято брашно, около 100 г, и се размесва с натрошената мая/не се шупва/.
След това се добавят водата и млякото, солта. Омесва се тесто с останалото брашно. Трябва да е средно твърдо. Веднага тестото се дели на 10 топчета, покриват се с кърпа.
Взема се едно топче, точи се на кора с големината на десертна чиния. Намазва се с олио и в средата се слагат мънички бучки мас.
Разточва се още едно топче на кора. Поставя се върху първата. Двете кори се разточват на кора с диаметър, колкото този тавата, в която ще се пече (при мен 30 см).
Кората се поставя се в тава, намазана с мас. Там тя се намазва с 2 с.л заквасена сметана /аз използвах този път кисело мляко/и се поръсва с натрошено сирене.
Същото се прави и с другите топчета. Получават се 5 кори. Последната не се намазва.
Корите се нарязват на квадрати и тавата се покрива с кърпа. Оставя се на топло за втасване около 30 мин. След това се намазват с разбит жълтък, олио и малко вода.
Сеченицата се пече на 180 градуса до златисто. Получава се страхотен тутманик.
Коментари