Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Портокалово-морковена супа

Портокалово-морковена супа

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Портокалово-морковена супа2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Има толкова много причини да опитате тази супа и това, че е божествено вкусна е само една от тях"

Необходими Продукти

  • моркови - 2 кг, обелени и нарязани на ситно
  • лук - 1 средно голяма глава, нарязан
  • зехтин - 2 супени лъжици
  • бульон - 5 чаши пилешки или вода
  • кориандър - ½ чаена лъжичка семена от
  • кимион - ½ чаена лъжичка
  • лимони - ½ чаена лъжичка лимонена кора
  • портокал - 1 бр. сок
  • кориандър - 1 супена лъжица нарязан пресен
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • люта чушка - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази кремсупа се приготвя почти като базовите, но вкусът, който се получава, е меко казано уникален. Смесицата от семена на кимион и кориандър, земната сладост на пресните моркови и накрая, цитрусовите нотки, съчетават всичко заедно в един вълшебен вкус.

Като всяко добре завършено ястие, тази портокалово-морковена супа обхваща повечето от основните вкусови рецептори: тя сладка, пикантна, солена и само с едно леко докосване на кисел звън от цитрусовите плодове.

Освен че е лесно да се направи и е вкусна, ще ви помогне да се чувствате добре, защото е пълна с неща, полезни за здравето. Морковите са заредени с витамин А, който е от решаващо значение за доброто здраве на очите, а не само докато растем, но и като възрастни също.

Тя може да помогне за предотвратяване на сухота в очите и запази очите по-здрави с напредване на възрастта. Витамин С помага за засилване на имунната система, така че в студено време това е изключително важно.

И не забравяйте - не икономисвайте от най-здравословната мазнина в тази рецепта, която е зехтинът. Докато някои витамини, като витамин С, са водоразтворими, има и други, като витамин А, който е мастноразтворим, така че трябва да имаме полезни мазнини в диетата си, за да помогне на тялото си през зимния сезон.

В голяма тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете на семената кориандър и кимион и запържете при непрекъснато разбъркване, в продължение на 30 секунди.

Добавете лука и запържете в продължение на 5 минути. Добавете морковите и запържете в продължение на 5 минути. Добавете пилешкият бульон и оставете да заври.

Намалете огъня, покрийте с капак и оставете да къкри за около 30-40 минути или докато морковите омекнат. Добавете портокаловия сок и кора от лимон. Добавете ситно нарязано люто чушле по желание.

Пасирайте супата напълно с помощта на блендер. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Разделете супата между купичките за сервиране, поръсете с пресен кориандър и сервирайте топла.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за крем супа от моркови, вкусен морковен кекс или научи кои са храните за здрави очи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: