Начин на приготвяне
Разтваряме кубче мая в много малко вода. Затопляме леко прясното мляко и го изливаме в подходящ за месене съд.
Към млякото добавяме 300 мл вода, разбитите предварително две яйца, 3/4 ч.ч. олио, разтвореното кубче мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол.
Разбъркваме леко и започваме малко по-малко да добавяме брашно. Месим средно меко тесто, след което го оставяме да втаса.
След като е втасало, го разделяме на няколко топки. Всички топки ги разточваме поотделно, като дебелината им в разточено състояние трябва да е около 5 мм.
След това прехвърляме разточените парчета в подходящи за техния диаметър тави, като тавите предварително леко се намазват с олио. Пърленките се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса.
Като се зачервят, ги изкарваме от фурната и още докато са топли, ги намазваме отгоре с малко масло. След което са готови за консумиране.