Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макарони на фурна»Карамелизирани макарони в кексова форма

Карамелизирани макарони в кексова форма

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Знаете, че няма да му устоите, нали?"

Необходими Продукти

  • макарони - 1/2 пакет спирали
  • сирене - 200 г
  • захар - 6 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 8 с.л. за карамела
  • кайсии - 7 - 8 бр. сушени, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Половин пакет макарони се сваряват, както е указано на опаковката. Във водата се сипват 1 ч.л. сол и 3 с.л. олио. След като се сварят, сипваме да се отцедят в гевгир и ги изплакваме под струя студена вода.

Макароните се връщат в тенджерата, поръсваме с натрошено сирене, 6 с.л. захар, 3 с.л. олио и разбъркваме.

На котлона в малък съд се карамелизират 8 с.л. захар. Бърка се да се разтопи и веднага се изключва, за да не прегори.

Карамелизираната захар изливаме в правоъгълна кексова форма и с лъжица разнасяме по цялото дъно.

С телена бъркалка се разбиват яйцата добре и се смесват с прясното мляко и с двете прахчета ванилия. С млечната смес се заливат макароните, разбъркват се добре, после се сипват в кексовата форма.

Тавичката се слага в друга, по-голяма тава, в която наливаме около 1-2 см студена вода.

Предварително загряваме фурната на 200 градуса. Макароните се пекат с вентилация до зачервяване около 30 минути. Периодично няколко пъти се долива по две чаши студена вода.

За украса: Сладки сушени кайсии се срязват през средата и предварително се карамелизират в разтопената захар, а после се оставят върху хартия за печене да се охладят.

Карамелизираните макарони в кексова форма са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: