Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Сом на фурна със заливка

Сом на фурна със заливка

Десислава ДончеваДесислава Дончева
Готвач
2289472988371
Сом на фурна със заливка2 / 2
06/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Майсторско изпълнение в гювеч - ястие, с което да блеснете пред гостите си"

Необходими Продукти

  • сом - около 1.5 кг
  • олио - 5 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - 5 с.л. препечено
  • чесън - 1 глава
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
  • жълтъци - 3 бр.
  • бяло вино - 1.5 ч ч.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме рибата, измиваме я, отцеждаме и режем на парчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио и нареждаме в тава.

Заливаме с виното, покриваме и държим на студено 2 часа. През това време обръщаме рибата от двете страни.

Намазваме с олио глинен гювеч и поръсваме с препеченото брашно. Овалваме рибените парчета в брашното и ги редим в съда. Върху всяко парче поливаме с олио и виното в което сме държали рибата. Печем в силна фурна.

В купа разбиваме жълтъците, разреждаме със соса от гювеча, прибавяме ситно нарязания магданоз и сока от изцедения лимон и заливаме ястието.

Отново поставяме гювеча във фурната, печем още десетина минути.

След изваждането от фурната подправяме с пресования чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: