Начин на приготвяне
За тестото: Брашното се пресява и в направено в него кладенче се сипва водата, прибавят се и другите продукти и се замесва меко тесто.
Тестото се разделя се на 4 части. Оформят се топчета и се оставят в тавичката, дъното на която е поръсено с брашно, да почиват около половин час, покрити с кърпа.
От всяко топче разточваме много тънка кора върху набрашнен плот, с диаметър около 60 см.
Постоянно поръсваме с малко брашно, за да не лепне по точилката и да не се накъсат листите. Разточените кори пренасяме с точилката и ги простираме върху чист плат.
След като поизпръхнат за 10-15 минути, ги подреждаме в тавата от фурната, дъното на която е намазано с меко краве масло. Корите се набират с пръсти на хармоника и се поръсват с натрошено сирене.
За заливката: Разбиваме в купа яйцата с вилица с малко сол. Заквасената сметана се разбърква добре с лъжица до гладко. Към сметаната се прибавя киселото мляко, също разбито с лъжица.
Прибавят се към яйцата, а след това прясното мляко и олиото. Баницата се залива със сместа и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Баницата се пече се до зачервяване с вентилация. Изпечената баница, още гореща, се напръсква леко със студена вода и се покрива с кърпа.
Домашно точената баница със заливка се поднася топла.