Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Домашно точена баница със заливка

Домашно точена баница със заливка

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Домашно точена баница със заливка
Снимка: Даниела Русева
4 / 5
24/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Ето на това му се вика майсторлък - хем домашно точена, хем с ароматна заливка"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 2 ч.ч. бяло
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • брашно - при точене на корите
  • за плънката
  • сирене - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 250 мл
  • заквасена сметана - 1 к.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • масло - 2 с.л. краве, за намазване на тавата
  • сол - 2 - 3 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото: Брашното се пресява и в направено в него кладенче се сипва водата, прибавят се и другите продукти и се замесва меко тесто.

Тестото се разделя се на 4 части. Оформят се топчета и се оставят в тавичката, дъното на която е поръсено с брашно, да почиват около половин час, покрити с кърпа.

От всяко топче разточваме много тънка кора върху набрашнен плот, с диаметър около 60 см.

Постоянно поръсваме с малко брашно, за да не лепне по точилката и да не се накъсат листите. Разточените кори пренасяме с точилката и ги простираме върху чист плат.

След като поизпръхнат за 10-15 минути, ги подреждаме в тавата от фурната, дъното на която е намазано с меко краве масло. Корите се набират с пръсти на хармоника и се поръсват с натрошено сирене.

За заливката: Разбиваме в купа яйцата с вилица с малко сол. Заквасената сметана се разбърква добре с лъжица до гладко. Към сметаната се прибавя киселото мляко, също разбито с лъжица.

Прибавят се към яйцата, а след това прясното мляко и олиото. Баницата се залива със сместа и се слага да се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.

Баницата се пече се до зачервяване с вентилация. Изпечената баница, още гореща, се напръсква леко със студена вода и се покрива с кърпа.

Домашно точената баница със заливка се поднася топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: