Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка сусамена пита

Сладка сусамена пита

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Сладка сусамена пита
Снимка: Dora Grozeva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Още една сладка пита влиза в състезанието за Най-любима питка на българите. Дайте по един лайк за своя фаворит"

Необходими Продукти

  • мая - 1/2 кубче
  • вода - 100 мл топла
  • захар - 10 - 12 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • лимонада - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г краве
  • брашно - за средно меко нелепнещо тесто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата водичка се разтваря маята, прибавя се една чаена лъжичка захар и

няколко супени лъжици брашно.

След като шупне се прибавят последователно яйцата, киселото мляко, лимонадата, солта и брашно, колкото поеме за средно меко тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.

Втасалото тесто се разделя на три части. Всяка част се разточва на кора с дебелина

около половин сантиметър, маже се с разтопено масло, поръсва се с 2-3 супени

лъжици захар и сусам. Последната се маже само с масло.

Реже се на 16 триъгълника, от които се завиват от широката част към ъгълчето на кифлички.

Нареждат се изправени във формата за печене. Намазва се отгоре с масло. Втасва

и се поръсва със сусам. Питката се пече на 170 градуса до готовност.

Сладката сусамена пита се маже с вода и се поръсва със захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: