Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Питки без мая

Питки без мая

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Питки без мая
Снимка: Джемиле Чешлиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
24 бр.
"Ако такава закуска ни чака на масата, нямаме нищо против да ставаме рано сутрин, нищичко"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 е за намазване)
  • маргарин - 175 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 в.ч.
  • бакпулвер - 2 пакетчета
  • брашно - 4 - 1/2 в.ч.
  • Плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се 2 яйца заедно с маргарина, който предварително се оставя при стайна температура да омекне. После се добавят олио, кисело мляко, сол и захар. Всичкото се разбърква добре с миксер.

Накрая бакпулверът се смесва с брашното и се омесва меко тесто. Оставя се да почине за малко. През това време в отделна купа се натрошава сиренето и към него се рендосва кашкавалът. Плънката се разбърка хубаво и се оставя.

От починалото вече тесто се оформят топки с големина на мандарина, сплескват с ръце до тънка кора, слага се по 1 ч.л. от плънката и се затварят във вид на мида. Нареждат се в леко намазнена тава.

Отгоре се намазват с разбито яйце. По желание се поръсват и със сусам. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: