Начин на приготвяне
Ако искате интересно предястие за Вашите гости, тези вулканчета са за Вас :)
Измийте главите цвекло, подсушете и сложете в тава. Печете необеленото цвекло на 200 градуса за около 40 мин. - при мен около час - кората трябва да подпухне. Пече се с кората, за да се запазят соковете на цвеклото. След като изстине, се обелва.
Всяка глава се издълбава с лъжица, като дебелината на стените трябва да е около 1 см., за да Ви е здрава основата и да не се разтече лавата на вулкането. Запазете си издълбаната част, аз я използвах за направата на кюфтенца с праз.
Пристъпваме към пълнежа - грамажа е ориентировъчен, тъй като моите главички бяха доста малки, на око ще прецените колко да сложите.
Сиренето се натрошава, кашкавалът се настъргва, чесънът се нарязва на ситно или се пресова, магданозът се реже на ситно. Всичко се смесва, добавят се разбитото яйце и подправките на вкус, обърква се и започва пълненето на цвеклото.
Като завършек, аз ги поръсих с малко трохи от домашния хляб - можете да пропуснете или да ползвате галета.
Печете на 160 градуса за около 15-20 мин. Изключително вкусно, хранително и впечатляващо предястие.
Коментари