Начин на приготвяне
Най-напред подготвяме тавичката /тортена форма с падащо дъно 26 см/. На дъното се поставя кръг хартия за печене, а стената се намазва с краве масло.
Кората на крушите се обелва. Срязваме всяка круша през средата по дължина. Почистваме половинките круши от семките внимателно с остър нож.
Смесват се в чаша конякът, олиото и една супена лъжица захар. С тази смес се напръсква хартията в тавичката.
Във вдлъбнатините от изчистените семки на всяко парче круша се слага бадемова ядка, след което се захлупват с ядката надолу върху хартията. Подреждат се по периферията на тавичката, така че тясната им част да е към средата, а широката да е насочена към стената на тавата.
За блата с миксер се разбива много добре маслото заедно със захарта.
Едно по едно се добавят двете яйца, после и киселото мляко, в което е угасен бакпулверът.
Оборотите на миксера се намаляват до минимум, когато прибавим брашното, лимоновите стърготини и ванилията. Сместа е по-гъста от кексова. Прибавят се плодчетата червени боровинки и стафиди и се разбърква с лопатка. Изсипваме сместа върху крушите и заглаждаме.
Фурната се загрява на 180 градуса. Сладкишът се изпича за 40 минути с вентилация.
Изпечен, леко охладен, сладкишът се обръща в подходяща чиния.
Рингът на формата се отстранява и хартията се отстраняват внимателно.
За украса шприцовайте натурален крем, размесен с пудра захар и лешникови ядки.