Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Сладкиш с круши с дъх на масло

Сладкиш с круши с дъх на масло

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Сладкиш с круши с дъх на масло
Снимка: Даниела Русева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Неучтиво е да откажете парче сладкиш, а и глупаво - може да ни ви предложат втори път"

Необходими Продукти

  • круши - 5 бр. не много големи
  • краве масло - 125 г /на стайна температура/
  • захар - 1 ч.ч. /чашата е с вместимост 200 мл/
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • ядки - бадеми, лешници
  • червена боровинка - 2 с.л.
  • стафиди - 2 с.л.
  • натурален крем за мазане - 3 с.л.
  • пудра захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред подготвяме тавичката /тортена форма с падащо дъно 26 см/. На дъното се поставя кръг хартия за печене, а стената се намазва с краве масло.

Кората на крушите се обелва. Срязваме всяка круша през средата по дължина. Почистваме половинките круши от семките внимателно с остър нож.

Смесват се в чаша конякът, олиото и една супена лъжица захар. С тази смес се напръсква хартията в тавичката.

Във вдлъбнатините от изчистените семки на всяко парче круша се слага бадемова ядка, след което се захлупват с ядката надолу върху хартията. Подреждат се по периферията на тавичката, така че тясната им част да е към средата, а широката да е насочена към стената на тавата.

За блата с миксер се разбива много добре маслото заедно със захарта.

Едно по едно се добавят двете яйца, после и киселото мляко, в което е угасен бакпулверът.

Оборотите на миксера се намаляват до минимум, когато прибавим брашното, лимоновите стърготини и ванилията. Сместа е по-гъста от кексова. Прибавят се плодчетата червени боровинки и стафиди и се разбърква с лопатка. Изсипваме сместа върху крушите и заглаждаме.

Фурната се загрява на 180 градуса. Сладкишът се изпича за 40 минути с вентилация.

Изпечен, леко охладен, сладкишът се обръща в подходяща чиния.

Рингът на формата се отстранява и хартията се отстраняват внимателно.

За украса шприцовайте натурален крем, размесен с пудра захар и лешникови ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: