Начин на приготвяне
Разделят се белтъците от жълтъците на яйцата в две купи.
Разбиват се белтъците с миксер при постепенно добавяне на захарта и ванилията. Бият се до твърд сняг и тогава се добавят един по един жълтъците. Разбиването
продължава до еднородна гладка смес.
Добавя се брашното с бакпулвера. Бърка се с бъркалка, докато сместа поеме
брашното. Изсипва се в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Пече се
около 40 минути на 180 градуса.
След като се изпече блатът, се изважда от фурната и се набоцква с вилица.
Изважда се от тавата и се премахва хартията за печене.
В съд се изсипва сметаната и се поставя на котлона. Бърка се непрекъснато с
лъжица и щом се затопли, се изсипва в тавата, в която е печен блатът, а отгоре се
поставя и пандишпановият блат.
В тенджерка се налива 400 милилитра от прясното мляко и се поставя на котлона. Добавя се млякото на прах при непрекъснато бъркане, добавя се постепенно и останалото мляко. Щом се затопли, се напоява с него пандишпановият блат в тавата.
Оставя се сладкишът да поеме цялото мляко и да се охлади добре.
Сервира се нарязан, залят с каремелен или друг по желания топинг.