Пастърма от телешко сърце

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
187
756
302
267
1
07/02/2017
"За заклетите ценители на тънките мезета - пастърма, но не от филе, а от сърце "
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 085
  • Преглеждания за месеца260
  • Преглеждания за седмицата20
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества
Пастърма

Начин на приготвяне

Да си призная, подходих скептично към материала - сърцето. Но реших да опитам и, с ръка на сърцето, не съжалявам, даже напротив. Ще повторя!

Сърцето се почиства от ципата. Реже се на правоъгълни парчета с дебелина около 2-3 см. Подходящ съд се застила с морска сол - аз заложих на гювеч. Парчетата месо се подреждат, отгоре се покриват отново със сол. Слагате капака и го оставяте 3 дни на студено да дръпне солта.

На третия ден изхвърляте събралата се вода, измивате добре месото, изхвърляте солта. Същия съд пълните с прясна вода и връщате месото за 3 часа.

Запомнете - колкото дни месото стои в морска сол, толкова часа се изкисва във вода.

Месото вече е готово за подправките - в плоска чиния смесвам чимен с малко чубрица. Овалвам добре, притискам, за да може хубаво да полепнат подправките. Месото промушвам с дървен шиш, прекарвам подходяща връв, завързвам я на 5-7 см от края на месото. Окачвам на прохладно място - ако нямате проветриво удачно място, споделям моя опит - отворена тераса, сушилник за дрехи и вестник - подреждате месата да висят на сушилника, опасвате с вестник, прикрепен с щипки, без да допирате месото, така че да се лишите от набезите на някои птици, чакате около 7-8 дни. И имате невероятно вкусна пастърма на сууупер цена!

Барбекю сет от 4 прибора в калъф
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Барбекю сет от 4 прибора в калъф
22.99 лв.
Виж ››

Страхотен барбекю сет от 4 части, който всеки уважаващ себе си повелител на скарата трябва да има. Всички пособия за приготвянето на месо и зеленчуци са събрани на едно място в комплекта за барбекю, който търпеливо очаква своя нов притежател.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
27.12.2019 14:59
Това и аз пробвах тази година, стана много добре, ще кача снимка, само че аз направих без подправки.
1
0