Начин на приготвяне
Да си призная, подходих скептично към материала - сърцето. Но реших да опитам и, с ръка на сърцето, не съжалявам, даже напротив. Ще повторя!
Сърцето се почиства от ципата. Реже се на правоъгълни парчета с дебелина около 2-3 см. Подходящ съд се застила с морска сол - аз заложих на гювеч. Парчетата месо се подреждат, отгоре се покриват отново със сол. Слагате капака и го оставяте 3 дни на студено да дръпне солта.
На третия ден изхвърляте събралата се вода, измивате добре месото, изхвърляте солта. Същия съд пълните с прясна вода и връщате месото за 3 часа.
Запомнете - колкото дни месото стои в морска сол, толкова часа се изкисва във вода.
Месото вече е готово за подправките - в плоска чиния смесвам чимен с малко чубрица. Овалвам добре, притискам, за да може хубаво да полепнат подправките. Месото промушвам с дървен шиш, прекарвам подходяща връв, завързвам я на 5-7 см от края на месото. Окачвам на прохладно място - ако нямате проветриво удачно място, споделям моя опит - отворена тераса, сушилник за дрехи и вестник - подреждате месата да висят на сушилника, опасвате с вестник, прикрепен с щипки, без да допирате месото, така че да се лишите от набезите на някои птици, чакате около 7-8 дни. И имате невероятно вкусна пастърма на сууупер цена!
Коментари