Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Пастърма»Пастърма от телешко сърце

Пастърма от телешко сърце

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024841
Пастърма от телешко сърце
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
07/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
"За заклетите ценители на тънките мезета - пастърма, но не от филе, а от сърце"

Необходими Продукти

  • телешко сърце - 1
  • морска сол
  • вода
  • чимен
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да си призная, подходих скептично към материала - сърцето. Но реших да опитам и, с ръка на сърцето, не съжалявам, даже напротив. Ще повторя!

Сърцето се почиства от ципата. Реже се на правоъгълни парчета с дебелина около 2-3 см. Подходящ съд се застила с морска сол - аз заложих на гювеч. Парчетата месо се подреждат, отгоре се покриват отново със сол. Слагате капака и го оставяте 3 дни на студено да дръпне солта.

На третия ден изхвърляте събралата се вода, измивате добре месото, изхвърляте солта. Същия съд пълните с прясна вода и връщате месото за 3 часа.

Запомнете - колкото дни месото стои в морска сол, толкова часа се изкисва във вода.

Месото вече е готово за подправките - в плоска чиния смесвам чимен с малко чубрица. Овалвам добре, притискам, за да може хубаво да полепнат подправките. Месото промушвам с дървен шиш, прекарвам подходяща връв, завързвам я на 5-7 см от края на месото. Окачвам на прохладно място - ако нямате проветриво удачно място, споделям моя опит - отворена тераса, сушилник за дрехи и вестник - подреждате месата да висят на сушилника, опасвате с вестник, прикрепен с щипки, без да допирате месото, така че да се лишите от набезите на някои птици, чакате около 7-8 дни. И имате невероятно вкусна пастърма на сууупер цена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Това и аз пробвах тази година, стана много добре, ще кача снимка, само че аз направих без подправки.
27.12.2019 14:59
1