Тиквеник със заливка от прясно мляко и яйца

SeviSevi
Новак
7
1
07/02/2017
"Какъв е този тиквеник със заливка ли? Божествено вкусен, ето такъв "
Приготвяне40 мин.
Готвене50 мин.
Общо90 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 375
  • Преглеждания за месеца88
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • кори за баница - 1 пакет Фамилия или Златна царица
  • орехови ядки - 300 г натрошени на ситно
  • тиква - 1 бр. (добре е да е по - сладичка)
  • кристална захар - за поръсване на всеки две кори
  • канела - за поръсване на всеки две кори
  • краве масло - 100 г
  • HOSSO
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1/2
  • За глазурата
  • пудра захар
  • лимони - сока от 1
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и настъргваме в голяма купа половината тиква на едро ренде. Разстиламе си целия пакет кори да са ни удобни за наръсване, както са си на масата.

В голяма квадратна тава, която сме намазали с олио, постиламе открай докрай една кора. След това върху корите, както са една върху друга, наръсваме около 2 с.л. захар, настъргана тиква около 3 шепи (зависи дали обичате да е с повече или с по-малко тиква) и поръсвате леко с канела.

Вземаме маслото и режем съвсем малки късчета от него и ги пускаме на не повече от 5 места разхвърляни в различни части на кората, след което захващаме два пласта кори и навиваме на руло (откъм късата страна - не дългата).

Подреждаме внимателно рулото в края на тавата, така че ръбът, където кората свършва, да остане отдолу, за да не се изсуши при печенето, и повтаряме процедурата с наръсването и завиването на всеки 2 кори, докато свършат, и ги подреждаме една до друга плътно.

Когато свършим, разрязваме внимателно всички рула напречно, така че да се получат малки квадратчета, които заливаме с разбитите много добре прясно мляко и яйце. Чакаме 5 минути, за да се попие заливката, и печем в загрята на около 180 градуса фурна до златист цвят.

Докато чакаме това да стане, си приготвяме гъста глазура от сока на 1 лимон и пудра захар, докато стане гъсто. След изваждане на тиквеника напръскайте тиквеника с глазурата лекичко тук-там на капчици, за да добие леко накиселяващ вкус, и покрийте за 10 мин тавата с найлончето, в което са били обвити корите, за да се задуши и омекне след това махнете найлона.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар