Начин на приготвяне
Вкъщи харесваме много хека, първо защото е много вкусна риба и второ – защото няма много кости, а се почиства лесно от тях. Когато на трапезата има малко дете – обезкостяването на рибата и безопасната и консумация са от решаващо значение.
Почистете и измийте под течаща студена вода много добре рибата. Оставете я за няколко минути върху кухненска хартия да се отцеди от водата. Ако бързате - просто я избършете, за да отстраните излишната вода. Нарежете рибата на дебели около 3 сантиметра парчета.
За марината: В дълбок съд смесете сока на един лимон, бирата, обеления и пресован /или намачкан/ чесън, няколко листа дафинов лист, малко сол, черен пипер. Потопете филетата риба в марината, захлупете съда или го покрийте с кърпа и оставете на хладно да постои поне за два часа.
За панировката: В подходящ съд разбийте с помощта на миксер или на ръка сместа за панировката: Първо жълтъка на 1 яйце, щипка сол, щипка черен пипер, 100 мл бира и постепенно добавяйте брашното.
В отделен съд разбийте с миксер белтъка на сняг. Бавно и внимателно смесете със сместа за панировката. Трябва да се получи не много гъста смес, почти на пяна, лека и въздушна.
Потапяме маринованите парчета риба в сместа да се покрие от всички страни и пържим в силно нагорещено олио в дълбок тиган и от двете страни до получаване на апетитен златисто–кафяв цвят.
Слагаме готовите рибни филенца върху кухненска хартия да се изцедят от излишната мазнина. Сервираме пържената риба с подходяща салата и изстудена бира или бяло вино.
Панираният хек с бирена марината е много вкусен.