Начин на приготвяне
Работи се с миксер; Фурна - 200 градуса; Плоска тава с хартия за печене.
Продуктите за предварителната закваска се смесват докато стане топка тесто. Тестото е повече сухо. Оставя се за половин час на стайна температура, а след това се прибира в хладилник за 6 до 12 часа.
В купата на миксера се замесва тесто от закваската и всички продукти за основното тесто. Измесва се докато се отдели от стените на купата на миксера. Изважда се, прехвърля се в леко намаслена купа и се оставя да втаса за около 1 час.
Отново се премесва, както е вътре в купата и се оставя да втаса за още 20 минути. След тези минути отново се премесва и се оставя за още 20 минути втасване, това се прави общо три пъти. Така се вкарва повече въздух в тестото.
Готовото тесто се дели на две части и с ръце се оформят питки, хляб в желаната форма. Оставят се в тавата с хартия за печене и се оставят за още 20 минути да втасат.
Готовото тесто се поръсва с брашно през цедка, разрязва се с остър нож на фигури и се поставя във фурната на 220 градуса. След първите 10 минути фурната се намалява до 200 градуса и се пече за около 30-40 минути или докато хлябът стане лек при повдигане от тавата.
Френският хляб (Pain de Campagne) е готов.
Източник: Кулинарен блог на Е. Тонева
Забележка: Този вид хляб е работен изцяло в стоящ миксер. Хубавото при него е, че е от два вида брашно, което допринася за по-добра консистенция на тестото, мекота и пръхкавост. Защо името му е Pain de Campagne - Хляб Шампанско, не мога да зная, вероятно от това, че цвета му е точно като цвят на шампанско.
Коментари
Шампан е историческа област в Североизточна Франция. Днес по-голямата част от областта принадлежи към регион Гранд Ест, а отделни нейни по-малки части са включени в състава на Бургундия-Франш Конте, Ил дьо Франс и О дьо Франс. Шампан е прочута с шампанското, което се произвежда в сегашната форма от 17 век – Уикипедия
Тоест....хляб от тази област :)