Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Хляб Чиабата

Хляб Чиабата

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1125k
Хляб Чиабата2 / 2
25/03/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1 бр.
"Ето и изпитана рецепта за този култов италиански хляб, който има хиляди почитатели в цял свят"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1/4 ч.л.суха
  • вода - 300 мл хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа брашното, солта и маята. Добавете водата и разбъркайте до получаване на влажно тесто.

Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете на стайна температура да втасва за около 12-18 часа. Колкото по-хладно е в стаята, толкова по-дълго трябва да втасва.

След като втаса за поне 12 часа сипете тестото на много набрашнен кухненски плот, поръсете отгоре с брашно и прегънете тестото няколко пъти, като си помагате с шпатули, защото е много лепкаво. Набрашнявайте ръсете си обилно, докато прегъвате.

След това покрийте с кърпа тестото и оставете да втаса за още 1 час. Загрейте фурната на 250 градуса и сложете купичка с вода вътре. Разделете тестото на 2 равни части по дължина, като отново си помагате с шпатула или нож.

Прехвърлете двете части в тава с хартия за печене и сложете да се пече до получаване на кафява кора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Никога не съм месила такъв хляб. Обикновено меся тестото, докато спре да лепне.
03.02.2016 12:59
1