Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна питка с масло

Лесна питка с масло

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Лесна питка с масло4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7
"Толкова е лесна, че дори и онези, които досега не са месили, ще се насладят на страхотен резултат"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 125 г
  • прясно мляко - 280 мл
  • яйца - 2 бр.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маслото и охладете. Разбийте яйцата и добавете маслото, разбъркайте до еднородна смес.

Пресейте брашното, направете в средата кладенче, сложете солта, оцет и яйчено-маслената смес.

Затоплете леко млякото, сложете захарта и разтворете маята. Оставете за 15 мин. да шупне. Замесете тесто, като добавяте от маята до пълното и поемане и образуване на гладко, меко тесто.

Ако е необходимо, за замесването добавете още малко брашно. Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса за час.

Разделете готовото тесто на 7 равни части, оформете всяко на кръгла топка. Намажете кръгла дълбока тавичка с малко масло, подредете тестените топчета в нея с малко разстояние едно от друго.

Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за още 30 мин. до увеличаване на обема. Разтопете маслото за намазване и охладете. Смесете с жълтъка, разбийте и с тази смес намажете втасалата питка.

Печете в загрята фурна на 160 градуса за около час до получаване на златиста коричка.

Лесната питка с масло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: