Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Филджан сарми с телешко

Филджан сарми с телешко

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Филджан сарми с телешко
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Едни сарми с телешко, на които просто не може да кажете Не, колкото и да се опитвате"

Необходими Продукти

  • зеле - 10 - 12 големи листа, кисело
  • телешка кайма - 500 г
  • ориз - 100 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица
  • червен пипер
  • суджук - 100 г телешки
  • доматено пюре - 150 г
  • за соса
  • кисело мляко - 400 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зелевите листа от удебелените части и ги разрежете на две. Запържете лука, моркова и ориза. Добавете каймата, размита с част от пюрето (50 г) и подправките.

След като се запържи свалете от котлона. Пригответе си малка турска чашка (филджан) за кафе.

Поставете зелево листо и сипете по 1-1.5 ч.л. от сместа. Хубаво загърнете, притиснете и внимателно извадете сармата, като обърнете чашката.

Подредете сармите в подходящ съд. Размийте останалото пюрето с около 1 ч.ч вода. Залейте сармите и поръсете с нарязания суджук.

Покрийте с капак и печете на 200 градуса, около час и половина. Разбъркайте млякото с нарязания чесън.

Сервирайте сармите върху мляко и залейте със запържен пипер в олио.

Филджан сармите с телешко са много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: