Сладкиш Пияната Калугерица

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
2272k3412k5
Сладкиш Пияната Калугерица
Снимка: Биляна Владова
1 / 6
13/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"Пияната калугерица е вкусната братовчедка на жадната монахиня"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 50 мл
  • захар - 200 г
  • ванилия - 2 пакетчета
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • брашно - 150 г
  • какао - 1 с.л. натурално
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа
  • вода - 500 мл
  • краве масло - 50 г
  • захар - 200 г
  • натурално какао - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се чукват 4 яйца и се разбиват хубаво. Към тях се налива 50 мл олио и се разбърква.

В сух съд се пресяват 150 г бяло брашно и 1 с.л. натурално какао. Към тях се добавят останалите сухи съставки - захар, ванилия, бакпулвер и сол.

Продуктите се размесват хубаво и се добавят към разбитите яйца и олио. Всички съставки се разбъркват и от тях се получава гъсто кексово тесто.

То се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене. Какаовият сладкиш се пече на 180 °C в загрята фурна до суха клечка.

През това време в малка тенджерка разтапяме кравето масло и към него добавяме 500 мл вода. Щом течността заври, се изсипват захарта и натуралното какао.

Разбърква се хубаво и всичко се оставя да поври за 5 - 6 минути. Щом блатът е готов, се изважда от фурната и още докато е горещ, се надупчва навсякъде с клечка за зъби или шишче и се залива със също горещия сироп.

Сиропираният сладкиш се оставя на студено за 3- 4 часа и се декорира по желание (кокосови стърготини, плодове и други).

Нарязва се на парчета с желаната големина пияната калугерица и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: