Начин на приготвяне
В топла вода са разбърква сухата мая със захарта и се оставя да бухне. Пресяваме брашното в купа, сипва се шупналата мая, добавя се солта, олиото, прясното мляко, яйцата без един жълтък и с брашното се замесва средно меко тесто.
Оставя се на топло за 40 минути да втаса докато удвои обема си. Разточва се кръгла кора, изрязват се 15 малки кръгчета за цветенцата.
Останалото тесто се премесва, отново се разточва на кръгла кора и прегъваме на две през средата. С нож се срязва в горния край под наклон. Отваря се и оформяме питка с формата на сърца. С малка капачка се изрязват 3 отвора.
Всяко малко кръгче се прегъва на две през средата и краищата се прищипват. Така оформени 5 кръгчета се оформят на цвете и се поставят в отворите, а в средата им поставяме по една маслинка.
Оставя се за 10 минути да почине тестото, намазва се с разбит жълтък с 1 с. л. олио и поръсваме със сусам. Печем питката в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Поднасяме топла!