Начин на приготвяне
Разбийте с миксер яйцата заедно със захарта на пяна. Добавете лъжица по лъжица олиото и прясното мляко.
Пресейте брашното с бакпулвера и постепенно го прибавете към яйцата. Ароматизирайте с две ванилии и лъжичка лимонови стърготини.
Отделете една чаша от получената кексова смес, която оцветете с какаото.
Намажете с четка с олио формата за кекс, поръсете брашно и сипете в нея жълтата смес, а отгоре в кръг добавете сместа, оцветена с какао. За да се получат шарките на кекса, с лъжица на няколко места издърпайте от сместа от дъното към повърхността.
Сложете купата във фурната и тогава включете. Печете кекса 40 минути на 180 градуса с вентилация. При проба с дървено шишче, то трябва да се сухо.
Изпечения кекс обърнете обратно в чиния и поръсете с пресята пудра захар, заедно с едно прахче ванилия. Гарнирайте с лъжица заквасена сметана и плодчета вишна от домашно сладко.