Начин на приготвяне
Нарязваме лука на не много едри парчета. В тенджера загряваме олиото и слагаме лука, запържваме за кратко.
После добавяме вода, колкото да покрие лука и задушаваме. Щом изври водата, прибавяме червения пипер. Разбъркваме и добавяме още вода.
Когато лукът омекне добавяме доматения сок и захарта, за да премахне киселината. Добавяме чубрицата и солта и оставаме да си ври.
През това време белим луканката и я нарязваме на филийки. Нареждаме в тава и печем на 200 градуса до готовност. Така всичката мазнина ще изтече от луканката.
Лукът вече е хубаво омекнал, тогава вадим от чорбата в една купичка и чакаме да изстине. После правим кашичка от брашното и чорбичката и връщаме в тенджерата, която предварително сме дръпнали от котлона и е поизстинала.
Пак слагаме да заври до готовност на яхнията. Тогава добавяме печената луканка, къкри не повече от 5 минути и махаме от котлона.
Лучената яхния с домашна луканка е готова.