Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Лучена яхния с домашна луканка

Лучена яхния с домашна луканка

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Лучена яхния с домашна луканка4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Някои могат да кажат, че домашната луканка не бива да се хаби за щяло и нещяло, но вие им дайте купа от тази яхния, за да им запушите устите"

Необходими Продукти

  • луканка - 1 бр. сурова (може и сушена)
  • доматен сок - 500 мл от шише
  • лук - 6 - 7 едри глави
  • олио
  • чубрица - около 4 - 5 щипки
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • вода - около 1.5 л
  • брашно - 2 с.л. равни
  • захар - 1 - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме лука на не много едри парчета. В тенджера загряваме олиото и слагаме лука, запържваме за кратко.

После добавяме вода, колкото да покрие лука и задушаваме. Щом изври водата, прибавяме червения пипер. Разбъркваме и добавяме още вода.

Когато лукът омекне добавяме доматения сок и захарта, за да премахне киселината. Добавяме чубрицата и солта и оставаме да си ври.

През това време белим луканката и я нарязваме на филийки. Нареждаме в тава и печем на 200 градуса до готовност. Така всичката мазнина ще изтече от луканката.

Лукът вече е хубаво омекнал, тогава вадим от чорбата в една купичка и чакаме да изстине. После правим кашичка от брашното и чорбичката и връщаме в тенджерата, която предварително сме дръпнали от котлона и е поизстинала.

Пак слагаме да заври до готовност на яхнията. Тогава добавяме печената луканка, къкри не повече от 5 минути и махаме от котлона.

Лучената яхния с домашна луканка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: