Начин на приготвяне
Разтворете маята в затоплената водичка с лъжицата захар и 1-2 лъжици брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло.
Пресейте брашното със солта и направете кладенче, в което сложете млякото, оцета, виното, содата, олиото, ароматните подправки и едно яйце +белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване).
Прибавете шупналата мая и омесете до получаване на гладко тесто, като прибавете брашно, ако е необходимо, докато тестото спре да се лепи по пръстите. Месете около 10 минути, след това го намазнете с малко олио и оставете да втаса 1 час в загрята на 50 градуса фурна.
Придайте желаната от вас форма на питката. Аз разделих на две тестото и всяка част на още 3-4 топки, които разточих на тънки кори и всяка намазвах с разтопено масло и слагах една върху друга. Двата кръга от по 3-4 кори, всеки разрязах на триъгълници и всеки от тях завивах на кифличка от широката към тънката част.
Наредих в тавата покрита с хартия за печене. Последното триъгълниче може да разтеглите на фитилче и да го усучете и завиете на охлюв, като го поставите в средата. Останалите форми - кифлички нека са наредени симетрично, за да е красива питката.
Оставете да втаса още веднъж на топло за 30-40 минути.
Намажете втасалата питка с разбития жълтък, който бяхме заделили. Украсете със семена по избор или поръсете още босилек.
Печете на 160 градуса 30-40 минути без да загрявате фурната предварително!
Готовата питка намажете с масло и покрийте с кърпа за 10 минути, а след това е готова за консумация! Струва си усилието и чакането, защото резултатът е пухкав и ароматен!