Начин на приготвяне
В кладенче от брашното, пресято заедно със сухата мая, сипете затоплено прясното мляко, захарта, едно цяло яйце и един белтък, поръсете солта и замесете от продуктите меко тесто.
Сложете тестото в намазана с олио купа, покрийте с прозрачно фолио и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Върху набрашнен плот разточете тестото на квадратна кора с дебелина около 6-7 мм.
Поръсете с натрошено сирене, семена и подправки по желание. Тук се харесва с мерудия и сладък червен пипер. Напръскайте с размекнатото краве масло.
Завийте тестото на руло. Срежете рулото през средата по дължината, но не до края, а оставете малко разстояние към 5-6 см.
Така после ще се получат приятно запечени ръбчета, получени от ивиците тесто при срязването на рулото и ще е по-интересно, когато се виждат семената.
Оформете питката като охлюв и я поставете внимателно върху хартия за печене. Преди това участъкът от хартията, върху който ще поставим охлюва, трябва да се намаже с краве масло.
Оставете оформената питка да си почине за 20-30 минути, след което намажете с разбития жълтък, размесен с една лъжица олио.
Печете на 170 градуса в загрята фурна до зачервяване.
Ароматната питка-охлюв със семена е готова.