Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Ароматна питка с босилек и розмарин

Ароматна питка с босилек и розмарин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ароматна питка с босилек и розмарин
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Ще ви покажем как да приготвите най-вкусната и най-ароматната питка само в седем лесни стъпки. Готови ли сте?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + 50 г за доизмесване
  • масло - 80 г
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бяло вино - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 100 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 25 г прясна или 7 г суха
  • сода - 1 щипка
  • босилек - 1 с.л. сух
  • розмарин - 1 ч.л. сух
  • чубрица - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затоплената водичка с лъжицата захар и 1-2 лъжици брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло.

Пресейте брашното със солта и направете кладенче, в което сложете млякото, оцета, виното, содата, олиото, ароматните подправки и едно яйце +белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване).

Прибавете шупналата мая и омесете до получаване на гладко тесто, като прибавете брашно, ако е необходимо, докато тестото спре да се лепи по пръстите. Месете около 10 минути, след това го намазнете с малко олио и оставете да втаса 1 час в загрята на 50 градуса фурна.

Придайте желаната от вас форма на питката. Аз разделих на две тестото и всяка част на още 3-4 топки, които разточих на тънки кори и всяка намазвах с разтопено масло и слагах една върху друга. Двата кръга от по 3-4 кори, всеки разрязах на триъгълници и всеки от тях завивах на кифличка от широката към тънката част.

Наредих в тавата покрита с хартия за печене. Последното триъгълниче може да разтеглите на фитилче и да го усучете и завиете на охлюв, като го поставите в средата. Останалите форми - кифлички нека са наредени симетрично, за да е красива питката.

Оставете да втаса още веднъж на топло за 30-40 минути.

Намажете втасалата питка с разбития жълтък, който бяхме заделили. Украсете със семена по избор или поръсете още босилек.

Печете на 160 градуса 30-40 минути без да загрявате фурната предварително!

Готовата питка намажете с масло и покрийте с кърпа за 10 минути, а след това е готова за консумация! Струва си усилието и чакането, защото резултатът е пухкав и ароматен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: